작성일 2020/04/27 11:34
조회: 338  
연희서가 WEST HOUSE

  
 
 
  
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 사진 = 정지성 Janes Jung
2020.05 현대건축 concept

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

연희서가 





<연희서가>의 대지는 남측으로 대학교와 접하여 있고 북측으로 연희동의 전경을 바라볼 수 있는 안산 자락에 위치한다.
 
대학교 서문을 나서 왼쪽으로 3미터 폭의 도로를 오르면 건물의 주출입구로 이어진다.
 
오랫동안 단독주택이 자리하고 있던 곳에 원룸형 도시형생활주택 16세대를 계획한다.
 
대지는 자연경관지구에 속하지만 공공지원 민간임대주택으로 건폐율과 용적률을 상한까지 완화받을 수 있다.
 
다만, 자연경관지구의 조경면적은 대지면적의 30% 이상을 확보하여야 한다.
 
대니재의 높이아치가 6미터에 이르고 북측의 대지가 가장 낮게 형성되어 있어 정북방향 일조권 사선제한이 3단계에 걸쳐 적용된다.
 
조경 면적을 확보하고 일조권 사선제한을 적용하여 자연스럽게 형성된 각 층의 외부바닥은 옥상정원이 된다.
 
전용면적 20~30제곱미터의 집과 마당, 발코니, 테라스의 외부공간이 다양하게 구성된다.
 
매년 임대료 상승률을 5%이하로 제한하고 8년 이상 임대를 지속해야하는 준공공임대주택으로, 공공의 영역에서 다하지 못하는 집의 문제를 사적인 영역에서 시도해본다.
 



 


 



WEST HOUSE 



The site of "Yeonhuiseoga" is located on the foot of Ansan, which borders the university to the south and offers a panoramic view of Yeonhui-dong to the north. After leaving the west gate of the university, a three-meter-wide road to the left leads to the main entrance to the building.
16 households of one-room urban living houses will be planned where detached houses have been located for a long time.
Land belongs to a natural landscape zone, but public-backed private rental housing can be mitigated to the upper limit of the building-to-land ratio and floor area ratio. However, the landscaping area of the natural landscape area shall be at least 30% of the land area.
As the height difference in the land reaches 6 meters and the North's land is the lowest, the diagonal line restriction in the north direction will be applied in three stages.
The outer floor of each floor formed naturally becomes a rooftop garden by securing the landscaping area and applying the solar right oblique restriction.
It consists of a house with a dedicated area of 20-30 square meters and a variety of outdoor spaces in the yard, balcony and terrace.
It is a semi-public rental house that limits the rate of rent increase to less than 5 percent each year and requires rent for more than eight years, and attempts to solve the problem of housing that cannot be fulfilled in the public domain in the private sector.

 
 


 


 

 


 


 


 


 

 


 


 


 


  계획안과 공사중 사진 보러가기

http://www.imodo.co.kr/technotephp/board.php?board=modoworks01&config=&command=body&no=107&
 


 


 


 

   




   



       

(주)건축사사무소 모도건축
07997 서울특별시 양천구 목동동로 293 현대41타워 3503호 | tel 02 3143 7716 | fax 02 3143 7717

copyright(c) 2004 modo all rights reserved